Želite roštilj u svojem dvorištu? Razmislite o 5 važnih pitanja.

Roštilj ili vrtni kamin neizostavni je dio svakog doma. Moguće ga je vidjeti jednako u malim i skromnim, kao i u luksuzno uređenim dvorištima jer je priprema hrane na otvorenom prostoru poseban doživljaj za cijelu obitelj. U kolekciji izvedenih radova nalaze se kamini i roštilji Hoyan u toliko različitih izvedbi da je to najbolji dokaz kako je samo mašta granica u osmišljavanju kuhanja pod suncem.

Ako želite ukrasiti svoj vrt ili ljetnu kuhinju roštiljem koji će privlačiti poglede i upotpuniti dojam boravka na otvorenom,  svakako promislite nekoliko važnih pitanja:

1. Želite li natkrivenu ili nenatkrivenu verziju roštilja?

Pod natkrivenom (unutarnjom) izvedbom roštilja podrazumijevamo roštilj postavljen na terasi pod nadstrešnicom ili u unutarnjem prostoru.  U tom slučaju je obavezno korištenje limene nape iznad roštilja i cijevi za odvod dimnih plinova.  Ukoliko postoji dimnjak na kojeg se priključuje limena napa, potrebno je obratiti pažnju na potreban profil dimnjaka. Kod ugradnje u unutarnje prostore, potrebno je predvidjeti dovod svježeg zraka i ugradnju kutije za pepeo.

Nenatkrivena izvedba je vanjska, slobodno izložena svim atmosferskim uvjetima.  Roštilj se postavlja na dovoljnoj udaljenosti od objekata jer dimni plinovi izlaze van kroz betonsku masku. Nije moguće korištenje drvenih elemenata zbog djelovanja vlage iz atmosfere.  Roštilj je potrebno postaviti na betonsku podlogu minimalne debljine 15 cm, temeljeno ovisno o nosivosti terena.

2. Želite li pripremati manje količine hrane ili vrtjeti jela na ražnju? 

Ovisno o tome treba li vam roštilj za veće društvo ili za svakodnevnu pripremu manjih zalogaja,  morate odlučiti koja širina ložišta vam treba.
U kolekciji roštilja Hoyan nalaze se manji, obiteljski roštilji širine ložišta 66  – 100 cm koji će sigurno zadovoljiti potrebe jedne veće obitelji.  Za veće tulume potrebna je i veća  širina ložišta 100 – 130 cm, a za potpuni ugođaj roštiljanja može se preporučiti širina ložišta  150 cm.
U tom slučaju potrebno je s bočne strane predvidjeti pristup motoru za vrtnju ražnja.
Na to treba posebno obratiti pažnju pri ugradnji roštilja u prostor omeđen zidovima. Ložišta šira od 150 cm  također se mogu pronaći u kolekciji roštilja Hoyan, ali ona su već namijenjena ugradnji u ugostiteljskim objektima. Primjer jednog roštilja u ugostiteljskom prostoru možete pogledati u našem video zapisu.

3. Hoćete li pripremati peku na roštilju?

Ako želite pripremati peku u ložištu svojeg roštilja, za peku promjera 40 cm minimalna potrebna dubina ložišta je 70 cm, kao i širina 70 cm. Ukoliko odaberete veću peku promjera 50 cm tada računajte i na desetak centimetara veće dimenzije unutrašnjosti ložišta.

4. Koji stil oblikovanja roštilja odgovara vašem prostoru?

Zbog snažne asocijacije na tradiciju i ugođaj toplog doma, rustikalni stil oblikovanja je posebno omiljen u našim krajevima. Modeli iz serije Rustikana su obloženi kamenom travertinom živopisnih boja, s glavama i boltama od kamena Bihacita koji je neutralne sivkaste boje.

Apolis je serija jednostavnih roštilja, diskretno ukrašenih s prednje strane nizom šamotne opeke. Zbog kombinacije samo dvije vrste materijala (šamotna opeka i cementni mort), ovaj roštilj moguće je uklopiti u bilo koji stil prostora.

Ovalis je suvremena kolekcija roštilja čija su osobitost blago zaobljene linije prednjih elemenata. Ovaj stil roštilja je prilagođen ugradnji u prostore jednostavnog dizajna, uz kuće strogih geometrijskih linija. Roštilj Vega dodatno se izdvaja potpunim minimalizmom, ravnim plohama i otvorenošću s dvije strane zbog čega je posebno interesantan arhitektima.

5. Koji dodatni elementi roštilja su vam potrebni?

U skladu s ograničenjima prostora i, naravno, vašim financijskim mogućnostima, priprema hrane u zidanim roštiljima može biti posebno ležerna i zanimljiva ako predvidite neke od dodatnih elemenata roštilja: metalno žarište odgovarajućih dimenzija, malu obiteljsku krušnu peć, klupčice pokraj roštilja za odlaganje pribora i hrane, radne plohe sa sudoperom, ugradbenim hladnjakom, kuhalom, ledomatom…  Ukoliko još u sličnom stilu sazidate pod svojom nadstrešnicom stol i vrtne klupe, bit će jednako oduševljeni vaši ukućani i vaši gosti pa se život u toplim razdobljima godine može ugodno preseliti na terasu.

Započnite ovogodišnju sezonu boravka na otvorenom prostoru jednim od roštilja iz kolekcije Hoyan. U posebnoj kolekciji roštilja Neodoljivi nalaze se modeli prikladni za svaku obitelj i stil uređenja prostora. 

 

 

 

1_aris

7_tramontano

5_bonaca

 

TOP