Hoyan

  • LANGUAGES
    • English English
    • Hrvatski Hrvatski
  • POČETNA
  • NOVOSTI
  • PROIZVODI
    • Kamini
      • Suvremeni kamini
      • Rustikalni kamini
      • Klasični kamini
      • Stilski kamini
      • Kamini “ključ u ruke” s cjenikom
    • Peći
    • Ložišta
      • Ložišta na drva Invicta
      • Ložišta na drva Seguin
      • Ložišta na drva Axis
      • Ložišta na drva Brisach
      • Ložišta za centralno grijanje Nordica
      • Plinska ložišta Bellfires
      • Električna ložišta
    • Roštilji / Vrtni kamini
    • Oprema za roštilje
    • Krušne peći
    • Rozete
  • 3D PROJEKTI
  • SAVJETI
    • Preduvjeti za izdvedbu kamina
    • Korisni članci
  • O NAMA
    • Čime se bavimo
    • Izvedeni radovi
    • Sajmovi
    • GDPR pravila privatnosti
    • Postavke kolačića
    • Narudžba brošura
  • KONTAKT
  • Home
  • Uncategorized @hr
  • Kako funkcionira krušna peć?

Kako funkcionira krušna peć?

by martina / Ponedjeljak, 21 listopada 2013 / Objavljeno pod Uncategorized @hr
Krušna peć je zidana komora koja se zagrijava na drva. Ranije su se u krušnoj peći na drva pekli kruh, kolači i sva ostala jela koja su se u nju stavljala nakon što bi iz komore za pečenje bio uklonjen pepeo. Zbog kvalitetnih materijala i umjerenih dimenzija, danas se krušna peć koristi za pečenje mesa na žaru i pizza. Peć sa žeravicom idealan je roštilj koji meso ispeče, a da ono ne pougljeni. Pizza pečena u krušnoj peći neusporediva je s pizom pečenom u pećnici. Peć funkcionira na jednostavnom principu: potrebno je dobiti maksimum izmjene topline u komori za pečenje uz minimum gubitka te topline. Osim toga, svod u obliku parabole poboljšava učinak isijavanja u peći.

Krušna peć - izvedeni rad

Upoznat ćemo vas s glavnim pojmovima važnim u funkcioniranju krušne peći.
  • Izravno zagrijavanje
    Komora za pečenje zagrijava se vatrom, izravno zapaljenom unutra ili samo prolaskom plamena u slučajevima pekarskih peći. Sama ta vrsta zagrijavanja zvana IZRAVNOM daje pravo na naziv “pizza ili kruh pečeni na vatri”.
  • Akumulacija topline
    Svaki materijal može akumulirati neku količinu topline, ovisno o svojoj naravi, masi i temperaturi kojoj je bio izložen. Na primjer, opeka ima dvostruko veći koeficijent od čelika.
  • Vodljivost

    Svojstvo materijala da brže ili sporije provodi toplinu. Vrlo je važno da materijali od kojih će biti napravljena peć, budu odabrani ovisno o njihovoj vodljivosti. Ako je vodljivost previsoka, donji dio kruha će izgorjeti; ako je preslaba, kora pizze neće biti pečena. Opeka ima 50 puta niži koeficijent od čelika.

  • Provođenje
    Čin prenošenja topline. Primjer je odrezak koji se peče u tavi.
  • Konvekcija
    Kretanje zraka ili nekog drugog medija, uz prijenos topline između dva tijela različitih temperatura. Električni radijatori i radijatori centralnog grijanja griju kuću konvekcijom.
  • Zračenje
    Način širenja topline nekog tijela u obliku vala. To je apstraktan, ali važan pojam. Toster i sunce griju jedino zračenjem.
  • Vatrootporni materijal
    Materijal otporan na visoke temperature i na termičke šokove koji pri tome ne mijenja svoje osobine, niti strukturu. Najupotrebljavaniji materijali su vatrootporno željezo i čelik, vulkanski kamen, vatrootporni beton i pečena zemlja.  Za izradu krušne peći korištena je pečena zemlja. Njezina provodljivost, sposobnost akumulacije i vatrootpornost obilježavaju je kao izvrstan materijal. Prednost pečene zemlje je što je ona obrađen materijal. Miješanjem raznih tipova zemlje i dodavanjem drugih minerala, dobiva se zemlja željenih kvalitetama.
  • Izolacija
    Bitni element za dobro funkcioniranje peći i sprečavanje gubitka topline prema van. Srećom, suvremeni izolacijski materijali, poput kamene vune, keramičke vune i vermikulita zamjenjuju tone pijeska i ilovače koji su se prije upotrebljavali. Kalorije su blokirane u sloju vatrootpornog materijala (8 cm kamene vune ima istu izolacijsku snagu kao i 80 cm pijeska).
Krušne peći okruglog tlocrta i niskog stropa u obliku parabole su najučinkovitije jer se postiže idealna raspodjela temperature i učinkovito isijavanje svoda. Na taj način je hrana koja se peče, najbliže svodu, a omogućeno je brzo i pravilno zagrijavanje zahvaljujući najboljoj konvekciji vrućih plinova.
Veličina otvora peći mora biti dovoljna, ali nikad pretjerana, zbog sprečavanje gubitka topline.
Količina akumulirane topline izravno je povezana s debljinom vatrootpornog materijala svoda i donje ploče. Ako je pretanak, neće se dobro ispeći velika količina. Ako je predebeo, peć će se dugo zagrijavati, nadoknada topline bit će nepotpuna i potrošnja drva pretjerana. Optimalna debljina je 8 cm. Toplina se mora učinkovitom izolacijom zadržati u odgovarajućem sloju. Pijesak nije dozvoljen jer će njegova provodljivost raspršiti toplinu.
Izboru materijala mora se pružiti velika pažnja. Njihova provodnost i akumulacijska svojstva uvjetovat će brzinu pečenja i vrijeme nadoknade akumulirane topline.
Tijekom grijanja isijavanjem vatre i konvekcijom toplih plinova, zagrijavaju se materijali od kojih je izrađena peć. Budući da je provodnost vatrootpornih materijala slaba, središnji dio ne zagrijava se trenutno. Predgrijavanje peći bit će dulje ili kraće ovisno o željenoj akumulaciji topline. Nakon što zagrijavanje završi, potrebna je stanka od minimalno četvrt sata kako bi se ujednačila temperatura u cijeloj peći.
U trenutku pečenja krušna peć na drva daje toplinu:
  •     provođenjem, zahvaljujući izravnom kontaktu površinske ploče s hranom
  •     konvekcijom, toplim zrakom kroz opeku
  •     isijavanjem svoda i vatre.
Krušna peć je jedina naprava za pečenje koja ujedinjuje tri načina prijenosa topline.
  • Tweet

Iduće objave

Prva vatra u kaminu
Prvo loženje kamina – obratite pažnju na navedene savjete!
Rustikalni kamin Viggo 545
Materijali u izradi kamina i roštilja
Sustav za raspodjelu toplog zraka

Zadnje objave

  • Božićna akcija

    Božićna akcija 2021

    Blagdansko veselje se širi tvrtkom Hoyan pa smo...
  • naslovnica Neodoljivi roštilji 2018 / 2018

    Kolekcija Neodoljivi roštilji

    Neodoljivi roštilji: šarmantni ukras vaše teras...
  • Roštilj s krušnom peći Garibaldi Blanc

    Novi model roštilja s krušnom peći – Garibaldi Blanc

    Garibaldi Blanc Jedva smo dočekali tople dane i...
  • Velika rasprodaja električnih kamina

    Tko želi provesti Božić uz kamin? Ova ekskluziv...
  • Brošura Roštilji Hoyan 2020

    Nova brošura Roštilji Hoyan 2020/2021!

    Novosti u brošuri Roštilji Hoyan Prije tri godi...

Kategorije

  • Bez kategorije
  • Nekategorizirane
  • Proizvodi
    • Kamini
      • Klasični kamini
      • Neodoljivi kamini
      • Rustikalni kamini
      • Stilski kamini
      • Suvremeni kamini
    • Krušne peći
    • Ložišta
      • Električna ložišta
      • Ložišta na drva Axis
      • Ložišta na drva Brisach
      • Ložišta na drva Invicta
      • Ložišta na drva Seguin
      • Ložišta za centralno grijanje Nordica
      • Plinska ložišta Bellfires
    • Oprema za roštilje
    • Peći
      • Peći na drva Invicta
    • Roštilji / vanjski kamini
      • Mali roštilji bez nape
      • Neodoljivi roštilji
      • Rustikalni roštilji
        • Kolekcija Rustikana
      • Suvremeni roštilji
        • Kolekcija Apolis
        • Kolekcija Modena
        • Kolekcija Ovalis
        • kolekcija Spartan
    • Rozete
  • GDPR pravila privatnosti
  • Pravne napomene
  • Zapošljavanje
  • Mapa weba


3-4-sad-logo

Kontaktirajte nas

adresa             Zagrebačka 62, 42222, Ljubešćica, Croatia
centrala         + (385) 42 623 800
fax                    + (385) 42 623 320
informacije   + (385) 99 736 8635
e-mail              info@kaminihoyan.hr
  • DRUŠTVENE MREŽE
Hoyan

© 2018 Hoyan, All rights reserved.
Learn more about Hoyan.

TOP
Kolačići
Poslužujemo kolačiće. Ako mislite da je to u redu, samo kliknite "Prihvati sve". Također možete odabrati koju vrstu kolačića želite klikom na "Postavke". Pročitajte našu politiku kolačića
Postavke kolačića Prihvaćam sve
Kolačići
Odaberite koju vrstu kolačića želite prihvatiti. Vaš izbor će biti sačuvan godinu dana. Pročitajte našu politiku kolačića
  • Neophodni
    Ovi kolačići nisu izborni. Potrebni su za funkcioniranje web stranice.
  • Statistički
    Kako bismo poboljšali funkcionalnost i strukturu web stranice, na temelju načina na koji se web stranica koristi.
  • Doživljaj
    Kako bi naša web stranica radila što bolje tijekom Vašeg posjeta. Ako odbijete ove kolačiće, neke funkcije će nestati s web stranice.
  • Marketing
    Dijeleći svoje interese i ponašanje dok posjećujete našu stranicu, povećavate šanse da vidite personalizirani sadržaj i ponude.
Spremi postavke Prihvaćam sve