Krušna peć i roštilj u kuhinji vile na Murteru

Krušna peć našeg francuskog partnera – tvrtke Four Grande Mere uz šamotno ložište roštilja pronašla je svoje mjesto u zanimljivom projektu arhitektice Slavice Meštrović. Prenosimo tekst objavljen u prilogu Večernjeg lista  Dom i vrt.

Autor: Mirela Kruhak   Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Građenima početkom prošlog stoljeća, dvjema starim kamenim kućama u kojima se nekad čuvalo ulje i vino, a težaci u njima imali sobe za noćenje, 2009. godine udahnut je novi život. Za arhitekticu Slavicu Meštrović ta dva odvojena kubusa bila su pravi biseri pa ih je zanimljivim unutarnjim dvorištem i liftom spojila u jedinstvenu cjelinu, a nakon temeljite rekonstrukcije i nadogradnje pretvorila u privlačnu vilu.

 

Temeljni materijali korišteni u gradnji ove prekrasne murterske vile su stari kamen, benkovački kamen i cigla, a kako se koristi za stanovanje tijekom cijele godine, kuća je vrhunski i tehnički opremljena – na krovu su postavljeni solarni paneli i toplinske pumpe za grijanje i hlađenje, a lift olakšava komunikaciju kroz tri etaže.

 

U prizemlju kuće su dnevni boravak i kuhinja, a klizne staklene stijene osiguravaju izravnu komunikaciju s vrtom koji je i danas sačuvao ponešto od autohtonosti i davnih dana.

– Vrt je zanimljiv u svako doba godine i uvijek je dio interijera, a meni je najdraži u proljeće i jesen zbog ugodnih temperatura, ali i bogatstva boja i mirisa – kaže Slavica Meštrović dodajući kako je uz vrt duša kuće kuhinja s originalnom krušnom peći i kaminom. Tu često zamirišu ribe, hobotnice, domaći kruh…

 

Na gornjim etažama su tri spavaće sobe. Svaka od njih ima svoju kupaonicu i garderobu te prozor prema dvorištu i moru i komunikaciju s krovnom terasom. Naime, na dijelu krova napravljena je i terasa s jacuzzijem za opuštanje.

Na trećoj etaži kuće je Slavičin arhitektonski ured s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na cijeli Murterski zaljev i marinu Hramina. I to je jedan od velikih razloga što je gužvu i stres Zagreba zamijenila mirnim, inspirativnim i puno opuštenijim životom na otoku.

 

– U kući je uvijek dobra atmosfera, struji neka dobra energija i ugodna je za stanovanje, a razlog tome su orijentacija kuće, staklo kao važan graditeljski materijal i mogućnost ulaska svjetla s različitih strana, što interijer dodatno oplemenjuje. A puno prozora omogućuje i to dvostruko strujanje zraka i uvijek primamljive mirise iz prirode i mora – otkriva Slavica Meštrović.

 

Arhitektica kaže kako će u budućnosti dio mobilnog namještaja zamijeniti komadima po svojim nacrtima i napravljenih po mjeri. Kuća od 200 četvornih metara, ima ugodnu rasvjetu u većini postavljenu na stropu, a sve boje u interijeru u dosluhu su s prirodom.

 

Poneki koloristički naglasak dodan je kako bi interijer dobio na dinamičnosti i živahnosti. Na podovima je, uz benkovački kamen u prizemlju, postavljen parket u spavaćim sobama i radnoj sobi.