Roštilj na terasi Davora Dretara Dreleta

Davor Dretar Drele je naš dragi klijent koji uživa u roštiljanju na roštilju Arion iz naše ponude.

2008. godine smo ga posjetili u hladu njegove nadstrešnice i upitali ga par pitanja.

1. Kako si? Provodiš li ljeto radno ili odmaraš?

Ovoga ljeta odlučio sam malo više vremena posvetiti odmoru. Dosta mi je jurnjave i pritiska, pa sam odlučio uzeti dva mjeseca stanke da se malo napune baterije. Hladovina, ležaljka i naravno – roštilj, moje su ovoljetne senzacije.

2. Koliko često roštiljaš?

Barem jednom tjedno. Osim što uživam u takvom načinu pripreme hrane, zgodno je i malo odmoriti ženicu od stalnog stajanja za šparhetom. Osim toga, stalno se usavršavam u tehnikama roštiljanja, to mi je kao nekakav trening, a zna se da pravi profesionalci treniraju redovito i uporno. Takav sam i ja za roštiljem.

3. Sigurno su na tvojem roštilju sami vegetarijanski proizvodi. Gljive,tikvice,patlidžani i tako to…? 🙂

Nisam obožavatelj povrća s žara. Uz roštilj mi je još uvijek najbolji starinski, domaći, obični – luk. Narezan što krupnije, posoljen, uz par kapi ulja. Može i pečena paprika, s češnjakom.,a i mladi luk. Mislim da od ovog intervjua postajem gladan.

4. Što bi najradije zavrtio na roštilju?

Za mene je prava, istinska kraljica roštilja – dobra stara svinjska vratina, dobro napacana dva – tri dana. Volim opaliti i po biftecima, telećim krmićima, punjenim pljeskavicama, ali vratina je zakon.

5. Koji je tvoj najdraži recept sa roštilja? Hoćeš li podijeliti s nama svoje kulinarske tajne?

Najdraže mi je pripremati hranu na onim sjajnim dugim vilicama za ražnjiće koje sam dobio uz roštilj. Na njima pripremam skoro sve, čak i kobnasice i ćevape nataknem na njih, tako da se ne mučim s pojedinačnim okretanjem, nego samo lagano pijuckam i okrećem te divne štapiće po želji i potrebi. Nemam neku posebnu tajnu u pripremi roštilja. Najvažnije je da vam se nikud ne žuri. Ništa se ne radi na brzinu, a roštilj pogotovo ne. Polako potpaliti vatricu, čekati da nastane idealan žar, uživati u roštiljanju – tu je tajna! Od jela bih vam preporučio pileća jetrica sa špekom, vrlo je jednostavno – komade jetrica omotajte špekom ( zamolite u mesnici da vam ga narežu na mašinu) i nabodite na ražnjiće. Pecite dok špekec ne postane hrskav. Opet sam gladan.

6. Imaju li Zagorci posebne tehnike roštiljanja?

Nema posebnih tehnika u pripremi, kod nas Zagoraca radi se više o društvenoj igri koja ima svoje zakone. Roštiljanje je prilika za druženje, zezanciju, šalu, ali mora se paziti na neka pravila. Najvažnije – gazda je gazda i za roštiljem! Ako si negdje u gostima, ne prčkaj po žaru, ne bacaj drva u vatru ako te domaćin ne zamoli, i ono glavno – ne diraj meso! Samo gazda ima pravo odrediti kada će okrenuti koji komad, kada je gotovo, i on na kraju ubire slavu ili kritike. Dakle – sjedi, cuclaj svoj gemišt i ne smetaj!

7. Od srpnja 2007. ponosan si vlasnik našeg roštilja Arion s dodatnim barom. Kako si njime zadovoljan?

Malo je reći prezadovoljan! Dolazak tog, slobodno mogu reći, novog člana obitelji za mene je stvarno bio praznik. Nema više metalnih roštilja s placa, dima u očima i slično. Izuzetno sam zadovoljan kvalitetom i funkcionalnošću gospodina Ariona, a ne smije se zaboraviti niti njegov prekrasan izgled, stvarno je ukras cijele terase.

8. Tvoj roštilj ima jedan poseban dodatak, budeš nam ispričao zašto si ga naručio?

Naručio sam izradu dodatnog pojasa od cigle, koji ću postaviti na prednju stranu ložišta, i tako spriječiti ispadanje ugljena , prašine i čađi na pod. Naime, roštilj je smješten na popločanoj terasi, pa se vrlo brzo pločice uprljaju od gareži.

9. Pjevušiš li barem nekad uz roštilj svoje zagorske hip hop hitove? 

Pjesma je nezaobilazna kada se društvo okupi oko roštilja. Dečki iz kvarteta Gubec su moji dragi prijatelji, pa kada oni gostuju, pjeva se bez prestanka, osim dok žvačemo, se razme.

10. Za Dane otvorenih vrata u našem salonu u Ljubešćici pripremamo roštiljadu. Hoćeš li biti naš gost?

Svakako ću navratiti, da se malo isklaframo, a i da bacim oko, možda postoje neki noviteti koje bi vrijedilo usvojiti. Ne morate ništa posebno pripremati za mene, lagani gemištec i trunčica meseka biti će sasvim dovoljni. Ja stvarno nisam izbirljiv. Kak se veli – za dobru svinju nema lošeg napoja!