Želite saznati detaljnije informacije o ugradnji kamina?

Preduvjeti za izdvedbu kamina

Da bismo naše proizvode mogli ugraditi na optimalan način i da biste ih mogli efikasno koristiti nakon ugradnje, vrlo je važno predvidjeti uvjete specifične za pojedinu vrstu proizvoda. Najbolja iskustva imamo kada nas klijenti zatraže opis potrebnih preduvjeta pri projektiranju prostora, prije gradnje ili uređenja interijera jer tada još možemo sugerirati najbolju poziciju i poslati odgovarajuće nacrte. Zbog toga Vas molimo da pogledate naše priloge o potrebnim preduvjetima.
Naravno, iz priloženih materijala možete steći tek općeniti uvid u optimalne uvjete i planirati radove u tom smjeru. Svaki pojedini slučaj potrebno je razmotriti posebno, što možete jednostavno riješiti posjetom našeg stručnjaka na Vašoj lokaciji ili slanjem nacrta Vašeg prostora prema kojima Vam možemo sugerirati daljnje radove. Kontaktirajte nas za sva pitanja i nejasnoće.

Tri osnovna preduvjeta:

Predvidite dovoljan promjer dimnjaka – za otvorene kamine Ø 250 -300 mm (vidi tablicu), a za kamine sa zatvorenim ložištima Ø 200 – 250 mm. Otvor, odnosno priključak za kamin ostavite na visini minimalno 180 cm, ovisno o tipu ložišta i tipu kamina, od gotovog poda pod kutom od 45°. Većina ložišta koje nudimo ima otvor  Ø 250 mm, što ne znači da se to ložište neće moći montirati na dimnjak promjera  Ø 200, jer u tom slučaju napravimo jednostavnu redukciju bez straha da ložište neće normalno funkcionirati. Za manje promjere dimnjaka naši stručnjaci će Vam savjetovati odgovarajuće ložište i stil kamina koji možete sigurno ugraditi.

DIMENZIJE OTVORENIH LOŽIŠTA I POTREBNI MIN. PROFIL DIMNJAKA***

DIMENZIJA LOŽIŠTA

P. PROSTORIJE*

PROFIL DIMNJAKA min./ VISINA DIMNJAKA **min

ŠIRINA (cm)

VISINA (cm)

DUBINA (cm)

P - m²

Ø –mm / H –m´

50

40-45

30

14

200 / 6

70

50-55

35-40

25

250 / 6

80

50-60

40

30

250 / 6

100

50-65

40-55

45

350 / 6

- Visina dimnjaka – odnosi se na korisnu visinu od priključka do ispusta u   atmosferu.

*** - Dimenzije otvorenih ložišta – tablica je izrađena za slučaj kada je kamin otvoren samo sa jedne strane.

Predvidite dovod svježeg zraka min 200cm² (Ø 160 mm), najbolje izvana. Za dovod bit će dovoljna vodovodna plastična cijev ili metalne cijevi pravokutnog presjeka te ih postavite što je više moguće horizontalno, da biste omogućili dobar protok hladnog zraka uz što manje otpora. Dovod zraka je posebno važan zbog kisika za gorenje, za zagrijavanje prostorije, te prirodnu ventilaciju prostora. Na taj način je zrak koji struji u prostoriji i kojim se koristi vaš kamin uvijek dobre kvalitete čime izbjegavate iritacije koje stvara suhi zrak.

Nužno je da podloga na koju se postavlja kamin ne sadrži mekane materijale, npr. toplinsku izolaciju – stiropor i dr. Zbog težine kamina koji je u najviše slučajeva građen od kamena, postoji mogućnost da vremenom stiropor popusti pod težinom, te u tom slučaju cijeli kamin 'sjeda' za nekoliko milimetara što će se ružno odraziti u obliku rascjepa spojeva na zidu.

Kako biste već u početku stvorili uvjete za ugradnju kamina, najbolje da se već pri projektiranju savjetujete sa stručnjacima. Ako želite ugraditi kamin u već postojeći objekt, a ne zadovoljavate gore navedene uvjete, ne očajavajte. Zatražite savjet stručnjaka koji će Vam pomoći u odabiru kamina koji će odgovarati uvjetima koje imate.
Ukoliko u svoj kamin želite ugraditi plinsko ili električno ložište, kontaktirajte nas za potrebne uvjete i pripreme.
TOP